Óvodai nevelés

 

fiú

 

 

 

 

kisautó

 

 

 

 

sárkány

 

 

Kedves érdeklődő Szülők!

-
ha úgy látja, hogy gyermeke nem képes beilleszkedni a helyi bölcsődébe, óvodába
-
játéka még nem alakult ki megfelelően
-
mozgása bizonytalan, esetleg megkésett
-
beszéde nem indult meg vagy elmarad a várhatótól
-
figyelme elkalandozik, érdeklődését nehezen lehet felkelteni
-
passzív az önkiszolgálási feladatokban
-
esetleg már korai fejlesztésben részesül

akkor lehetősége van kérni a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság véleményét. Javaslatuk alapján - amennyiben óvodánk megfelel gyermekük optimális fejlesztésének és megnyeri az önök tetszését - segítünk abban, hogy a fent említett problémák javításán közösen dolgozzunk. Helyileg összeállított felmérések és egyéni fejlesztési tervek alapján, alakítjuk ki a csoportban történő speciális óvodai fejlesztést.

 

Barátságos környezetben, játszóudvarral fogadjuk a 3 -7 éves, értelmileg akadályozott gyermekeket. Speciális eszközökkel felszerelt óvodánkban a gyermekek nevelése azonos életkorú csoportokban folyik (kis, középső és nagycsoport). A helyiségek akadálymentesek, a folyosók kapaszkodókkal vannak felszerelve. A csoportszobák tágasak, világosak; berendezésüket egyszerre többféle játéktevékenység végzéséhez alakítottuk ki. A fejlesztő terápiás foglalkozásokon alkalmazott eszközeink, játékaink számát folyamatosan bővítjük 

Lehetőséget biztosítunk arra, hogy az új gyerekek és szüleik a beszoktatási időszak alatt megismerhessék óvodánkat. A beszoktatás ideje 1-2 hét. Tapasztalataink szerint ennyi idő elegendő ahhoz, hogy az új gyerekek beilleszkedjenek társaik közé. A szülőkkel és a gyermekekkel nyugodt, őszinte, bizalmon alapuló kapcsolat kialakítására törekszünk.  

Pedagógiai céljaink és feladataink között szerepel a környezet és a természet megszerettetése, az egészséges életvitel megalapozása. A kisgyermekek legfontosabb tevékenysége a mozgás és a játék, melyeket a fejlődés alapjának tekintünk. A mozgásra, a levegőzésre nagy gondot fordítunk minden évszakban. Udvarunkon számos fajáték, homokozó várja a gyermekeket. Esztétikus környezet megteremtésével, elfogadó és biztonságot nyújtó légkör kialakításával igyekszünk segíteni az egyéni képességek kibontakozását, a személyiség fejlődését. 

A gyermekek szakirányú ellátását gyógypedagógusok, konduktorok, logopédusok, gyógytornászok végzik. Az egyénileg történő fejlesztéseket a délelőtt folyamán biztosítjuk. Lehetőség van a helyi kismedencében HRG foglalkozásokon résztvenni. A csoportokban gyógypedagógiai asszisztens segíti az önkiszolgálási és gondozási feladatokat, valamint a foglalkozásokon is biztosítja a differenciált fejlesztést.

A hagyományos ünnepkörökhöz kapcsolódó rendezvényeink teret engednek a csoportok közötti, valamint az első osztállyal történő kapcsolat ápolására. Pl.: Szüreti mulatság, Márton nap, Mikulás, Karácsony, Farsang, Húsvét, Gyermeknap. Több alkalommal szervezünk kirándulásokat (Sass-hegyi kilátó, állatkerti séta, sóbarlang), sportnapot. Közlekedésünkben iskolabusz is rendelkezésünkre áll. 

Óvodánk 7.00 - 16.30-ig tart nyitva. A csoportos foglalkozások 8.30-tól kezdődnek, meghatározott napirendnek megfelelően. Az órarendben beszédfejlesztés, ábrázolás-alakítás, mozgásfejlesztés, játékra nevelés és ének-zene foglalkozás szerepel. Délután természetesen pihenésre és alvásra is lehetőség van. Az étkezések az iskolával közös ebédlőben zajlanak. Reggel 7.00 - 7.50-ig és délután 15.30 - 16.30-ig ügyeletet biztosítunk azoknak a gyermekeknek, akiknek szülei munkahelyi elfoglaltságuk miatt ezt igénylik. Az őszi- téli- tavaszi- nyári szünetekben, illetve tanítás nélküli munkanapokon lehetőség szerint ügyeletet biztosítunk. 

Zöld óvodánk tevékenységeivel az ökoiskolai életre készítjük fel a gyermekeket. 

 

barika