Külföldi kapcsolataink

 

 

Dánia

2010. április 10-19-e között a TEMPUS Közalapítvány Leonardo Da Vinci mobilitási programjának keretén belül az Értük-Velük Egyesület öt tagintézményéből - Tata, Lenti, Hódmezővásárhely, Budapest, Nyíregyháza - 12 fő szakértő dániai tanulmányúton vehetett részt. Az Egyesület a projektet dániai partnerével, a PMU civil szervezettel együttműködésben valósította meg.

A tanulmányút szerves folytatása volt annak a 2008. novemberében megvalósított, az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint a TEMPUS Közalapítvány által 2010-ben NÍVÓ díjjal jutalmazott programnak, mely Dánia fejlett, demokratikus, humánusan építkező és működő oktatási rendszerének, ezen belül a speciális ellátást igénylő fiatalok - fogyatékosok - oktatási, nevelési ellátórendszerének tanulmányozását tűzte ki célul.

A tanulmányút részletes ismertetése

A PMU weboldala (az oldalon a Google Fordító magyarítja a szövegeket)

 

 

Anglia

A Sunnyside School (England, Biggleswade) és a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola (Magyarország, Budapest) 2009. december 14-én partner iskola szerződést kötöttek. Megegyeztek, hogy e-mailen keresztül tartják fenn a kapcsolatot. Mindkét iskola kinevezett egy kapcsolat-koordinátort, akiknek az a feladatuk, hogy összepárosítsák a megfelelő tanulókat, vagy osztályokat és biztosítsák a zökkenőmentes kapcsolat fenntartását.

A kapcsolat célja:

  • Kifejleszteni a két iskola közötti kapcsolatot, megismerni egymás kultúráját, életszokásait, iskolai rendszerét
  • Együtt dolgozni projekteken, ötleteket cserélni és ünnepelni egymás sikereit
  • Meglátogatni egymást és részt venni egymás óráin
  • Oktatói eszmecsere

http://www.school-index.co.uk/urn/109739.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Sunnyside_School

 

 

Oroszország

Az Értük-Velük Egyesület a fogyatékos gyermekeket oktató, nevelő iskolák országos szakmai szervezete, melynek iskolánk is tagja. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik, melynek keretében a Nyugat-Moszkvai Oktatási Hivatal IV. Nemzetközi Gyógypedagógiai Konferenciájára (2008. november 26. - december 2.) meghívta a szervezet delegációját. A látogatás célja az intézmények közötti együttműködés erősítése és a partnerek megismertetése a magyarországi szakmai mintákkal. Kajáry Ildikó igazgató, mint a szervezet elnökségi tagja, örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az iskola weboldala

Az iskola weboldala magyarul (google fordítással / olyan-amilyen)

 

 

Románia

A Thysia Korai Fejlesztésért Egyesületet 2004. őszén azért hozta létre egy csoport, mert felismerték a korai fejlesztés fontosságát és hatékony segítséget kívántak nyújtani az eltérő fejlődésű gyerekeknek és azok családjainak. Nagyváradon ezt a komplex feladatot még egyetlen intézmény sem vállalta fel és országos szinten is kevés olyan hely van ahol ilyen típusú szolgáltatásokat nyújtanak.

Az elnevezéssel, a görög "thysia" szóval (melynek egyik jelentése: felajánlás), az alapító tagok azt hangsúlyozzák, hogy egy gyerek fejlődése nagymértékben függ attól, hogy a környezetében élő felnőttek mit nyújtanak neki. Az eltérő fejlődésű gyerek esetében, akinek speciális nevelési szükségletei vannak, még inkább igaz ez az állítás. Ebben a névben az egyesület fő célja is megfogalmazódik: felajánlani a segítséget gyerekeknek és szülőknek egyaránt.

Tevékenységük:

  • tájékoztatás
  • a Nagyváradi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán veszélyeztetett újszülöttel tartózkodó anyáknak nyújtott tanácsadás
  • veszélyeztetett gyerekek vizsgálata
  • komplex vizsgálatok
  • fejlesztés, terápia
  • szolgáltatások sérült kisgyereket nevelő családok számára

E-mail küldése az egyesületnek