NVDA program
(NonVisual Desktop Access)

 

Az NVDA egy beszédszintetizátor, vagy braille kijelző segítségével hozzáférést biztosít a Windows operációs rendszerhez, valamint számos egyéb alkalmazáshoz vakok és gyengénlátók számára. Főbb jellemzői:

- Népszerű alkalmazások támogatása (ide tartoznak a webböngészők, az e-mail kliensek, különböző internetes chat programok, és az irodai szoftverek)
- Beépített beszédszintetizátor, ami több mint 20 nyelvet támogat
- A szöveg formázásának bemondása ahol elérhető, úgy mint szöveg mérete és betűtipusa, stílus és helyesírási hibák
- Az egérmutatónál lévő szöveg automatikus bemondása és választható hangjelzés az egér pozíciójának megállapításához
- A frissíthető braille kijelzők támogatása
- Telepítés nélküli futtatás egy USB hordozható eszköz használatával
- Könnyen használható, beszédtámogatást nyújtó telepítő
- A felület többnyelvű támogatása
- A Windows bejelentkező és biztonsági képernyőinek támogatása

Az NVDA segítheti a teljesen vak, valamint a valamennyi látással rendelkezőket egyaránt. Ingyenességét tekintve mindenekelőtt az otthoni felhasználók igényeit igyekszik maradéktalanul kielégíteni. Szintén népszerű lehet az informatika területén is. Bár elsősorban nem fókuszál a vállalati alkalmazásokra, hasznos lehet a munkahelyeken is.

 

Rendszerkövetelmények

Operációs rendszerek: a Windows XP, Windows Vista, és Windows 7 bármely verziója (beleértve a szerver operációs rendszereket is), valamint részlegesen működhet Windows 2000 operációs rendszer alatt is.

A Microsoft Windows XP és későbbi Windows operációs rendszerek 32 és 64 bites kiadásain a szoftver egyaránt futtatható. Az NVDA számára nincs az operációs rendszer hardverkövetelményein felüli igény.

 

Letöltés

Az NVDA jelenleg két formátumban érhető el. Az egyik egy telepítő, mely telepítés közben beszédtámogatást nyújt. A másik egy önkibontó (.exe) fájl, az NVDA hordozható verzió, amelyet bárhonnan futtathat, akár pen drive-ról, vagy CD-ről is.

Az NVDA honosítócsapat weboldaláról letöltheti bármelyiket a letöltés oldalon az NVDA legfrissebb verziójára mutató hivatkozásra kattintva. Honlapunkról szintén letöltheti a telepítő programot ( nvda 2012.3 )

 

Telepítés

Ha már rendelkezik az NVDA telepítőjével, keresse meg és jelölje ki, majd nyomja meg az enter billentyűt, vagy kattintson duplán a fájlon. A telepítő betöltésekor az NVDA telepítési zenéje hallható. Betöltés után, az NVDA egy átmeneti példánya lehetővé teszi a telepítő utasításainak végrehajtását, ezzel az NVDA telepítését. A szolgáltatások telepítésénél engedélyezheti az NVDA parancsikonjának elhelyezését az asztalon. Ekkor a programot a control+alt+n billentyűparanccsal el is indíthatja.


Ha az NVDA hordozható exe fájlt töltötte le, indítsa el a .exe fájlt és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a fájlnak egy tetszőleges mappába történő kicsomagolásához.
Amennyiben szeretne az NVDA-hoz parancsikont készíteni, keresse meg az nvda.exe fájlt, majd Windows Xp esetén válassza a "küldés asztalra (parancsikon)" menüt a fájlhoz tartozó helyi menüből. Ezt követően a parancsikont tetszőlegesen átnevezheti a tulajdonságlapján, amelyet az alt-enterrel hívhat elő.

 

 


 

 

Hirmondó program

 

A vizuális információk, grafikonok, képelemekkel telített web-oldalak értelmezése gyakran meghaladja mind a képernyőolvasó programokat, mind egy látássérült átlagfelhasználó szaktudását. Ennek kiküszöbölésére nyújt hatékony megoldást a Speech Technology és az Axelero által fejlesztett HÍRMONDÓ böngésző, és annak szabad formában történő terjesztése, illetve az információk strukturált, speciális tárolása és elérhetővé tétele oly módon, hogy egy kezdő látássérült felhasználó számára se okozhasson nehézséget a weboldalak hang-alapú vezérlése és befogadása. A hangos felolvasó képességekkel rendelkező böngésző lelke az a beszédszintézisre alkalmas beszédmotor, amely képes a tartalomszolgáltatók oldalain található szövegeket hangosan felolvasni. Ez az újfajta megoldás jelentősen elősegíti a látássérültek számára a társadalomba való integrálódást.

A Hírmondó szoftver egy internetes böngésző alkalmazás, amely a látássérültek speciális igényeinek megfelelően lett kialakítva. A honlapokon található szövegeket jól érthető, élethű hangon felolvassa, és segíti az oldalak közti navigálást a vakok, és gyengénlátók számára. A program az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült. Használatához Internet Explorer szükséges.

A program a telepítés után a "Start menü/programok/Speech Technology/hirmondo" parancsikonnal indítható. Indításkor automatikusan a "http://www.origo.hu/hirmondo/index.html" oldal töltődik le, ez az alapértelmezett kezdőoldal, amelyet az Axelero Rt. kifejezetten a Hírmondóval történő böngészésre fejlesztett, és tart karban. A program természetesen más oldalak megjelenítésére, és felolvasására is kitűnően használható.

 

Rendszerkövetelmények

Minimális konfiguráció: - Intel Pentium I. 166MMX , - 64MB RAM , - 100MB HDD , - Windows 95
Ajánlott konfiguráció: - Intel Pentium IV. 2GHz , - 512MB RAM , - 100MB HDD , - Windows XP Software

 

Letöltés

Ez a program letölthető honlapunkról is. ( hirmondo2.zip ) Letöltés után ezt a fájl-t ki kell tömöríteni és a tartalmát ki lehet írni egy CD-re vagy a kitömörített könyvtárból közvetlenül is elindíthatjuk a telepítést.

 

Telepítés

A Hírmondó szoftver Win32 környezetben futtatható (Windows 9x, Windows NT/2000, XP). A telepítő CD behelyezésekor a telepítő program automatikusan elindul. (Ha az autostart funkció le van tiltva, a telepítéshez a .\Hirmondo\Setup.exe -t kell elindítani.) A telepítéshez kövesse a program utasításait lépésről-lépésre, majd végül klikkeljen a befejezés gombra. A telepítéshez adminisztrátori jogosultság szükséges. A telepítés után a program elindítható a start menüből, a Hírmondó parancsikonnal az asztalról vagy a CTRL+ALT+H billentyűk egyidejű megnyomásával.

 

Így hallatszik a Hirmondó program ismertetése hangszóró